Ben je ondernemer? Werk aan je mentale gezondheid met deze vijf tips
Mentale gezondheid: vijf tips om mentaal fit te blijven als ondernemer

Mentale gezondheid: vijf tips om mentaal fit te blijven als ondernemer

Mentale gezondheid: vijf tips om mentaal fit te blijven als ondernemer

Ik spreek regelmatig mensen die zijn gaan ondernemen om meer vrijheid te ervaren. Vrijheid in wat ze doen, wanneer ze iets doen en hoeveel ze doen. Eenmaal begonnen, blijkt dat vaak nog een lastige opdracht. Als ondernemer ben je een duizendpoot en vragen veel onderwerpen om je aandacht. Niet gek dus dat uit een studie blijkt dat 72 procent van de ondernemers kampt met geestelijke gezondheidsproblemen. In deze blog ga ik dieper in hoe jij je mentale gezondheid als ondernemer kunt beschermen.

Wanneer ben je mentaal fit?

But first things first. Wat is mentale gezondheid of mentale fitheid eigenlijk? Mentaal fit zijn betekent dat je kunt vertrouwen op je geheugen, je concentratie en je leervermogen. Daarnaast helpt je mentale fitheid je bij het omgaan van tegenslagen. Extreem belangrijke eigenschappen voor een ondernemer dus. 

Vijf tips voor een goede mentale gezondheid

Uit recente CBS-cijfers, blijkt dat de mentale gezondheid in ons land er nog nooit zo slecht voorstond als nu. Niet alleen 15 procent van de Nederlanders heeft geestelijke klachten, maar ook de mentale gezondheid onder ondernemers is tijdens de coronarisis verslechterd, zo blijkt uit het KvK-onderzoek Ondernemen in 2021

Hoewel het altijd raadzaam is om bij psychologische klachten een zorgprofessional in te schakelen, kunnen deze vijf tips voor een goede mentale gezondheid je al prettige handvatten geven om je mentaal gezonder te voelen. 

Tip 1: Schrijf op wat goed ging 

Hoe we over onszelf denken heeft veel invloed op hoe we ons voelen. Wanneer je positief denkt over jezelf en je kunnen, kan dat dus bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Daarom is het waardevol om als ondernemer altijd een (online) notitieboek bij je te dragen. Daarin kun je verschillende dingen noteren, namelijk;

  • Welke positieve dingen heb je die dag beleefd? Wanneer je dit opschrijft of nog eens doorleest voordat je gaat slapen, heeft dit een positief effect op je nachtrust. Wees niet te streng voor jezelf. Het hoeft niet altijd over grote goedgekeurde offertes te gaan. Een kop koffie met een medewerker kan al een positief gevoel geven.
  • Sta stil bij dingen waar je blij mee of trots op bent. Als ondernemer kijk je waarschijnlijk voornamelijk voorruit, maar je vergeet daarom stil te staan bij je ontwikkeling. Wat ging goed en waar had je moeite mee? En ook belangrijk: wat gaf je energie? Door daarbij stil te staan krijg je een beter gevoel over waar je mee bezig bent.

Tip 2: Begin met mediteren

Mediteren is een steeds populairdere ‘tool’. Maar wat is het nu eigenlijk? Wie het online opzoekt stuit op de volgende omschrijving:

“Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen meditatie in een of andere vorm. In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming.”

Meditatie draait om (mentale) stilte. Tijdens meditatie probeer je tot een andere staat van bewustzijn te komen, zodat je weer rust ervaart. Het is tijdens meditatie belangrijk om je gedachtes niet te controleren, maar om ze los te laten.

Er is tussen 2000 en 2022 veel onderzoek gedaan naar de voordelen van meditatie. Jaarlijks komen daar volgens de American Mindfulness Research Association meer dan 1000 onderzoeken bij. Zo lees je daar dat je hart door het gebruik van een mindfulness app al na tien dagen minder stress laat zien (2021). Daarnaast heeft onderzoek uit 2021 aangetoond dat je angsten kunt beheersen door het doen van online mindfulness oefeningen. Dit onderzoek werd gedaan tijdens de COVID-19-pandemie.

Tip 3: Ervaar nieuwe dingen

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geleerd? Waarschijnlijk duurt het even voordat jij je dit kunt bedenken. Dat is jammer, want nieuwe dingen leren is goed voor je hersenen. Een brein dat nieuwe dingen leert, maakt nieuwe verbindingen. Daag jezelf daarom uit om iets nieuws te leren. Vind je het moeilijk om te bedenken wat? Kijk dan of je iedere weeks iets nieuws kunt doen. Dit prikkelt namelijk je brein. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Je brein gaat al beter functioneren als het wordt uitgedaagd met zoiets kleins als via een nieuwe route naar je werk fietsen.

Tip 4: Stop met piekeren

Pieker je zo af en toe? Niks om je zorgen over te maken! Toch neemt het piekeren het soms van ons over. Zo kunnen sommige ondernemers niet slapen omdat ze in bed constant aan de hoeveelheid werk denken die nog op hen ligt te wachten. Piekeren kan uiteindelijk een negatieve uitwerking op je functioneren hebben en er kunnen daarnaast zelfs fysieke klachten ontstaan. Mensen die te vaak piekeren kunnen stress, angst, paniek, prikkelbaarheid, somberheid en hoofdpijn ervaren. Deze klachten stimuleren juist weer het piekeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Wil je stoppen met piekeren? Aan de hand van onderstaande vijf stappen kun je je hersenen trainen om minder te piekeren;

  • Kies één piekermoment
  • Leer het piekeren af door bepaalde gedachtes in twijfel te trekken
  • Zie het verschil tussen dingen waar je wel en geen invloed op hebt
  • Onderbreek het piekeren
  • Praat met iemand over je zorgen

In het artikel Piekeren: Waarom doen we het en hoe stop je ermee? Wordt er dieper in gegaan op bovenstaande stappen en de vraag waarom we eigenlijk piekeren.

Tip 5: Doe wat je leuk vindt

Ondanks dat dit een makkelijke tip lijkt, komen maar weinig ondernemers eraan toe om iets leuks te doen. Toch kan het veel opleveren om tijd vrij te maken voor dingen die je écht leuk vindt. De invulling? Dat is volledig aan jezelf! Of het nu een cursus pottenbakken is of een bezoek aan een expositie: het is aan jou. Zorg dat je dit uitje of deze activiteit voor jezelf in je agenda zet en net zo serieus neemt als bijvoorbeeld een klantafspraak. Je zult snel merken dat het je positieve energie brengt! 

Wil je naast aan je mentale fitheid, ook aandacht besteden aan je fysieke gezondheid. Hier deel ik 8 praktische tips om gezond en fit te ondernemen.

Samen een winstgevende business bouwen met oog op je mentale gezondheid?

Als Business Strateeg met ervaring in het internationale commerciële corporate bedrijfsleven hel

Mentale gezondheid: vijf tips om mentaal fit te blijven als ondernemer


Ik spreek regelmatig mensen die zijn gaan ondernemen om meer vrijheid te ervaren. Vrijheid in wat ze doen, wanneer ze iets doen en hoeveel ze doen. Eenmaal begonnen, blijkt dat vaak nog een lastige opdracht. Als ondernemer ben je een duizendpoot en vragen veel onderwerpen om je aandacht. Niet gek dus dat uit een studie blijkt dat 72 procent van de ondernemers kampt met geestelijke gezondheidsproblemen. In deze blog ga ik dieper in hoe jij je mentale gezondheid als ondernemer kunt beschermen.p ik je graag aan een succesvolle business, op een gezonde winstgevende manier. Winst in tijd, energie en impact. Wil je weten hoe dit voor jou mogelijk is? Vraag een 
strategiesessie aan om te bespreken welke kansen en mogelijkheden ik voor jou voor mogelijk zie. Herken je signalen van acute stress of voel je je al tijdenlang opgebrand? Maak dan een afspraak bij je huisarts.  

en_USEnglish