Groeien en innoveren
Groeien en innoveren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door te innoveren, krijg je nieuwe resultaten.

Groeien en innoveren als ondernemer: hierom is het belangrijk

Groeien en innoveren als ondernemer: waarom is het belangrijk? 

Wanneer je als ondernemer kiest om te groeien, moet je innoveren. Innovaties creëren namelijk GROTE kansen en zijn cruciaal voor het voortbestaan, de groei en het succes van je bedrijf. Innoveren draagt bij aan het vinden van echte oplossingen en het aangaan van uitdagingen. Groei en innoveren zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder innovatie geen groei. In deze blog licht ik dit verder toe en ontdek je hoe je met jouw bedrijf innoveert. 

Wat betekent innoveren?

Als je op internet zoekt naar de term innovatie betekenis, kom je al gauw de volgende omschrijving tegen: het vernieuwen van je diensten, producten of bedrijfsprocessen. Zelf noem ik innoveren ‘strategisch vernieuwen’. Het is het veranderen, aanpassen en verbeteren van je aanbod, je verdienmodel of je businessmodel en je (omschrijving van) de ideale klant.

Innoveren betekenis = strategisch vernieuwen, het blijven ontwikkelen om door te groeien als ondernemer én als bedrijf.

Wat is innovatie en ondernemerschap?

Ondernemerschap vraagt om lef, moed en leiderschap. Je wacht niet af, maar zet juist stappen om nieuwe dingen te proberen, zonder enige zekerheid of het gaat lukken. Om te groeien en ontwikkelen als ondernemer, moet je risico’s nemen, experimenteren, hiervan leren, analyseren en dit optimaliseren, zodat je weer een nieuwe stap kunt zetten. En als het niet gaat zoals je wil of het mislukt, dan geef je niet op, maar ga je door. Dat is innovatie en ondernemerschap.

De redenen om te groeien en innoveren

Waarom is het als bedrijf belangrijk om te innoveren? Door als bedrijf te innoveren, creëer je grote kansen en deze kansen zijn cruciaal voor het succes en de groei van je bedrijf. Want als je doet wat je altijd deed, dan weet je wat je krijgt: dezelfde uitkomst als altijd. Innovatie brengt je meer. Om te groeien is verandering dus cruciaal.  

  • Innoveren helpt je groeien, omdat je gaat DOEN waar je knettergoed in bent, energie van krijgt en impact mee maakt
  • Het innoveren helpt je bij de ontwikkeling van creatieve concepten en je onderscheidende positie in de markt 
  • De markt waardeert innovaties
  • Innoveren helpt je met het optimaliseren van je bedrijfsprocessen, zodat je steeds slimmer werkt

Door te innoveren word je opMERKelijk Winstgevend met een onderscheidende positionering en winstgevende strategie. Je krijgt winst in geld, tijd, energie en impact

Wat maakt een bedrijf innovatief?

Waar veel ondernemers en bedrijven de mist in gaan, is het denken dat de losse elementen die ze nu hebben heel waardevol zijn. Dat klopt niet: het is geen geheel. Losse elementen die niet bij elkaar passen, zijn als puzzelstukjes van verschillende puzzels door elkaar gemixt. Je gaat de puzzel daar niet mee voltooien. Als je als bedrijf en ondernemer stappen zet om te groeien, je ontwikkelt in de markt, je doelgroep en topklanten in de gaten houdt en je daarop aanpast, dan bied je altijd het beste aanbod en resultaat aan. Dat is wat jou onvergelijkbaar maakt.  

Wacht dus niet af. Kom in actie, houd de ontwikkelingen in de markt in de gaten en onderzoek continue of je aanbod wel kloppend is voor de vraag van jouw topklanten. Door te groeien en innoveren, word je weerbaar en onderscheid je je in de huidige concurrerende markt. Dit doe je door juist iets anders te doen. Je zet nieuwe diensten of producten in de markt, je past je bedrijfsprocessen aan, zodat je een nieuw en waarde verhogend resultaat krijgt. Een resultaat waarbij de puzzelstukjes steeds beter bij elkaar passen en in elkaar vallen. Jouw waarde neemt toe en zo ook jouw waarde gedreven prijzen. 

Hoe kan je innovatie stimuleren?

Innoveren om te groeien is geen doel op zich. Het is een middel om je ambitieuze doelen in het leven en in je bedrijf te halen. Als je wil groeien als bedrijf heb je een duidelijke missie en onderscheidend strategisch plan nodig. Een strategisch plan waarin je doelen en je actiepunten heel helder geformuleerd zijn, waardoor je precies weet welke acties jij op het juiste moment moet doen om je doelen te behalen. Heb je dit als bedrijf niet? Dan ben je niet innoverend, want je blijft als het ware hangen waar je nu bent.  Groeien als bedrijf betekent ook dat je fouten maakt. Ze noemen het ook wel falen, maar omdat falen een negatieve bijsmaak heeft, noem ik het liever experimenteren. Er zit namelijk een kracht in het leren van je gemaakte fouten. Je leert door de zaken ANDERS aan te pakken, het te verbeteren en te vernieuwen. Dat is een proces waar je altijd aan moet blijven werken. Vooral als je je als ambitieuze ondernemer wil blijven ontwikkelen en nieuwe groeistappen wil zetten in je bedrijf.

Heb je een grote drive om te willen ontwikkelen en vernieuwen? Dat is goed, want dit zijn de belangrijkste pijlers om te groeien en innoveren als persoon en voor een gezonde groei van je bedrijf. Experimenteer door de verandering als een pilot in de markt te zetten. Wanneer je dit op een doordachte manier aanpakt, jezelf hierbij uitdaagt en het lef hebt om te experimenteren, analyseren, reflecteren en daarvan te leren, ontwikkel je niet alleen persoonlijk, maar groeit je bedrijf ook.

Innovatie komt met ‘groeipijn’

Door het inspelen op innovaties zet je iedere keer weer een volgende stap met je bedrijf. En dat kan soms wel wat ‘pijn’ doen. Je moet uit je comfort zone komen en lef tonen. Ik vergelijk het ook wel als wielrennen in de bergen. Je moet flink aan de bak om op een berg te komen, je schakelt om weer te kunnen versnellen en ervaart soms de ‘pijn’ van je inspanningen. Eenmaal bovenop de berg aangekomen, geniet je van het mooie uitzicht en de vergezichten – jouw nieuwe mogelijkheden, kansen en groei die je in het dal nog niet zag. Om vervolgens als een dolle te GAAN, om te genieten van de welverdiende afdaling. Een nieuwe uitdaging ligt weer in het vooruitzicht. Dat geeft een kick!

Groeien en innoveren: je maakt stappen door te experimenteren, analyseren, leren en optimaliseren

Hoe pak je groeien en innoveren aan?

Wanneer je wil groeien en innoveren, maar niet goed weet hoe je dit moet aanpakken, zijn er een aantal zaken die je moet doen:

  • Zorg dat je een stevig fundament van je bedrijf hebt. Innovaties hebben een stevige basis nodig voor succes
  • Onderzoek en bepaal welke innovaties waarde aan jouw bedrijf toevoegen, waardoor jij meer impact gaat maken
  • Wacht niet te lang met stappen zetten. Wanneer je ‘moet’ innoveren, ben je eigenlijk al te laat
  • Blijf alert op de ontwikkelingen van de markt en ontdek waar de kansen zitten 

Ben je een ambitieuze ondernemer en voel je dat er meer in je bedrijf zit? Wil jij een nieuwe stap zetten om met Innovatie & Strategie door te groeien en opMERKelijk Winstgevend worden? 


Pak nu je kans en plan een Innovatie & Strategiedag met mij in.