Tips: leer delegeren en loslaten als de beste

Ben je geïnteresseerd in deze blog over delegeren en loslaten? Gefeliciteerd! Dat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk al veel werk verzet. Het delegeren en loslaten van taken lijkt makkelijk, maar mensen die hier ervaring mee hebben weten vaak dat het een lastig proces kan zijn. Toch kan het je uiteindelijk veel winst opleveren om verantwoordelijkheden te delen en werk uit te besteden. Niet alleen in tijd, maar ook in energie én groei. Ik deel graag mijn 8 tips zodat je leert delegeren en loslaten als een pro! 

Welke taken kan ik delegeren?

Er is hier geen universeel antwoord op. Ieder bedrijf en iedere leider heeft behoefte aan het delegeren en loslaten van andere taken. Mijn advies is om al je processen in kaart te brengen en te documenteren. Noteer daarbij duidelijk welke taken je energie kosten en welke je energie opleveren. Zo krijg je snel inzicht in de taken die je beter aan een ander kunt overlaten.

Vind je het lastig om te ontdekken wat je beter kunt afstoten? Vaak zijn het de taken die: 

 • Buiten jouw expertise liggen
 • Jouw groei of succes tegenhouden 
 • Leerzaam zijn voor een ander

Wat is effectief delegeren?

Het doel van delegeren is dat je tijd overhoudt. Trap niet in de valkuil om vervolgens weer nieuw uitvoerend werk op te pakken, maar maak tijd en ruimte in je agenda voor agendapunten die alleen jij kunt oppakken. Vaak betekent dit dat je tijd vrijmaakt voor de zogeheten helicopterview. Je bent bezig met aan je bedrijf werken, niet voor je bedrijf. Kortom: je moet zorgen dat je aan je kerntaken toekomt. In de praktijk is dat vaak het leiden van een groeiend bedrijf en het vinden van nieuwe klanten. 

Effectief delegeren is ook loslaten. Alles controleren en nalopen heeft twee nadelen. Enerzijds kost het je vaak even veel tijd als wanneer je iets zelf doet en anderzijds demotiveert het je werknemers of freelancers, waar je me samenwerkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat werknemers gemotiveerder zijn en beter werk leveren wanneer ze het vertrouwen van hun manager of baas voelen. Daarnaast geef je ze ook de mogelijkheid om zich te ontwikkelen.

Vier vormen van leiderschap

Je zult het vast al eens opgemerkt hebben op de werkvloer. De ene leider is de ander niet. Volgens Ken Blanchard, een Amerikaans zakenman, trainer en auteur op het gebied van management en leiderschap, is leiderschap terug te brengen naar vier vormen. Dit zijn sturen, coachen, steunen en delegeren. Ik adviseer zijn boeken voor wie meer wil weten over de andere drie stijlen. 
Onder deze vier vormen vallen twee soorten basis leiderschapsgedragingen; namelijk sturend gedrag en ondersteunend gedrag. Onder sturend gedrag valt structuren, controleren en toezicht houden. Prijzen, luisteren en vergemakkelijken horen bij ondersteunend gedrag.

Wat is delegerend leiderschap?

Bij delegerend leiderschap hoort steunend leiderschap. Dat betekent dat je personeel ondersteunt bij het werk. Zo luister je naar hun ideeën en koppel je ze aan de juiste mensen. Aanmoediging is ook een belangrijk onderdeel van delegerend leiderschap. Zo geef je medewerkers (zelf)vertrouwen en zorg je dat ze gemotiveerd raken. Wanneer je leiderschapsstijl delegerend is, help je medewerkers zelf oplossingen vinden en moedig je ze aan om nieuwsgierig te blijven. Je staat altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden, ze te inspireren en motiveert hen om risico’s te nemen. 

Welke medewerkers passen bij delegerend leiderschap?

Spreekt delegerend leiderschapsstijl jou aan? Dan is het van belang dat je medewerkers zoekt die goed bij deze stijl passen. Vaak zijn dit mensen die betrokken en gemotiveerd zijn en daarnaast ook competent. Het zijn medewerker die hard, graag en zelfstandig willen en kunnen werken.

Wil je concrete tips bij taken uit handen geven? Ik deel er 8 met je;

 1. Sta fouten van je personeel toe. Door fouten maken leer je, zo ook je team. 
 2. Verwacht niet dat je medewerkers direct op jouw niveau zitten.
 3. Begin met het uitbesteden van kleine taken. Dat is zowel leerzaam voor jou als voor de ander. Jij krijgt dan steeds meer vertrouwen in het loslaten en de ander in het oppakken van de taken.
 4. Neem de taak niet terug wanneer het niet goed is. Dat demotiveert je personeel en maakt ze onzeker. Daarnaast kost het jou extra tijd.
 5. Geef de persoon ook bevoegdheid. Zo word je niet voor ieder wissewasje gestoord en kan je medewerker efficiënt werken. 
 6. Leg uit welk eindresultaat je verwacht en neem de tijd om dit goed door te spreken. 
 7. Vertel niet stap voor stap wat je personeel moet doen, maar deel alleen het eindresultaat dat je verwacht. Daardoor tonen medewerkers initiatief en worden ze creatiever. Daarnaast zorgt de toegenomen verantwoordelijkheid uiteindelijk voor een hogere motivatie en meer loyaliteit. 
 8. Zorg dat alle medewerkers weten wat je aan wie delegeert. Zo storen ze jou niet met kleine vragen over het desbetreffende project. 

Samenwerken? Delegeren is een vorm van groei


Als Business Strateeg met ervaring in internationale corporate bedrijfsleven help ik je graag aan een succesvolle business, op een gezonde en strategisch effectieve manier. Uiteraard is delegeren en loslaten daar onderdeel van. Wil je weten hoe dit voor jou mogelijk is? Vraag een strategiesessie aan om te onderzoeken wat voor jou mogelijk is. 

Vraag echt hulp. Er aan toegeven is één, er aan werken is echt essentieel. Met de juiste mentale- en fysieke energie ga je immers privé en zakelijk nog meer winnen.